De ideale droombaan

Als je na je studie gaat werken, wil je natuurlijk de ideale droombaan waar jij al je kwaliteiten in kwijt kan. De ideale baan is voor iedereen weer anders, er zijn altijd factoren die voor jou belangrijker zijn bij een baan dan bij een ander. Toch zijn er ook een aantal gemeenschappelijke factoren die voor iedereen belangrijk zijn en bepalen of jij iedere dag met plezier naar je werk gaat.

Het takenpakket

Allereerst is het takenpakket natuurlijk uiterst belangrijk. Bij het takenpakket is het belangrijk dat je elke dag met taken en projecten bezig bent die jij interessant vindt en natuurlijk de afwisseling tussen deze taken. Per branche verschilt het dan natuurlijk wel wat betreft welke taken voor jou interessant zijn. Als dit allemaal in orde is, hoef je je in ieder geval niet meer zorgen te maken over een saaie invulling van de dag. Want ook al heb je super collega’s en verdien je erg veel, als je takenpakket je niet aanstaat dan zal je ook niet helemaal tevreden zijn met je baan. Vind je dat er te weinig variatie in jouw takenpakket zit? Maak dit eens bespreekbaar en misschien kan er wel iets aangedaan worden.

Het salaris

Natuurlijk is een goed salaris ook belangrijk. Je verricht werkzaamheden en toont een goede inzet, hier wil je dan ook beloond voor worden. De hoogte van het salaris ligt wel aan de functie, bij veel verantwoordelijkheden zal je meer verdienen dan bij weinig verantwoordelijkheden. Nederlanders gaven in 2015 aan dat ze tevreden waren over hun salaris, maar dit verschilde wel weer per branche. Zo was er in de bouw, techniek en in de agrarische sector nog wat ontevredenheid,  maar in bijna alle andere branches was de tevredenheid alleen maar toegenomen.

De bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur is ook een sterke factoor die kan beïnvloeden of jij met plezier naar je werk gaat. Je brengt namelijk erg veel tijd door op je werk, het is dan ook belangrijk dat je goed om kan gaan met je mede werknemers. Ook al heb jij geweldige taken, en een goed salaris, een slechte sfeer kan ervoor zorgen dat jij niet meer plezier naar je werk gaat. Een goede band met je werkgever is ook zeker belangrijk, het is belangrijk dat je met je werkgever kan praten over de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf.

 

Kan jij na het lezen van deze factoren zeggen dat je de ideale droombaan hebt gevonden? Natuurlijk zijn dit niet de enige bepalende factoren, maar toch bepalen ze voor een heel groot deel hoe gelukkig jij bent op het werk. Als je het gevoel hebt dat er nog iets ontbreekt bij jouw baan, probeer dan uit te zoeken wat dit is en er is altijd wel een mogelijkheid om hier verandering in te brengen. Misschien heb je wel meer uitdaging nodig en heb je meer behoefte aan doorgroeimogelijkheden. Jarenlang je ongelukkig voelen op het werk is voor jou niet goed, maar het bedrijf wordt hier ook niet beter van. Probeer het probleem altijd eerst uit te leggen aan de werkgever, want misschien kan hij iets aan het probleem doen, waardoor jij alsnog de ideale droombaan hebt.

Leave a Reply