Tegenwoordig hoort een leaseauto bij heel veel beroepen. Bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst wordt ook gelijk onderhandeld over een auto van de zaak en nu de economie aantrekt, kunnen sollicitanten weer auto’s eisen. Het is dan handig om een auto voor deze werknemers te leasen. Nu wordt de term short lease ook regelmatig gebruikt. Wat is het verschil tussen de twee?

Wat is lease?

Een leaseovereenkomst is een soort huurcontract. Je sluit een contract van minimaal 1 jaar af met een leasemaatschappij. Deze stelt jou een auto ter beschikking voor de duur van het contract. Er zijn twee soorten lease:

FINANCIAL LEASE

Financial lease is huurkoop. Tijdens de leaseperiode stelt de leasemaatschappij de auto en de klant betaalt deze gedurende de looptijd af. De klant is verantwoordelijk voor alle kosten zoals onderhoud, verzekeringen en afschrijving. Aan het einde van de periode is de klant de eigenaar van de auto.

OPERATIONAL LEASE

Bij deze variant zijn alle kosten voor onderhoud, verzekering en bijvoorbeeld afschrijving voor rekening van de leasemaatschappij. Deze vorm is gunstig voor de klant omdat deze minder risico loopt dan bij de andere variant.

Wat is Shortlease?

Heb je een auto een paar maanden nodig? Dan is het te duur om deze te huren, maar niet handig om deze gelijk voor een heel jaar te leasen. Shortlease is dan de beste oplossing.

Het lijkt op operational lease maar dan met een korte leaseperiode. Shortlease is al mogelijk vanaf 1 maand met een opzegtermijn van 1 week. Uiterst flexibel dus. Als klant profiteer je bij shortlease dan ook van volledige flexibiliteit gecombineerd met alle voordelen van een reguliere lease.

De shortlease overeenkomst is een soort all-inclusive contract. Je betaalt namelijk een vaste prijs per maand en daarin zijn alle kosten inbegrepen, zoals belasting, onderhoud, verzekeringen en afschrijving. Zelf betaal je alleen de brandstof.

Het verschil

Het verschil zit dus eigenlijk in de lengte van de overeenkomst en de opzegtermijn. Het ligt aan de reden dat je de auto nodig hebt en de leaseperiode of je kiest voor lease of shortlease.

Leave a Reply