Het intelligentiequotiënt, oftewel het IQ, is een getal dat de mate van je denkvermogen aangeeft, met een gemiddelde van 100. Dat betekent de meeste mensen rond de 100 zullen scoren en dat er in verhouding ongeveer net zoveel mensen zijn die hoogbegaafd zijn (met een IQ van 130 of meer), als mensen die verstandelijk beperkt zijn (met een IQ van 70 of minder). Tijdens je carrière kom je wellicht in aanraking met IQ tests, dus vandaar dat we je in dit artikel informeren over het intelligentiequotiënt.

Zaken die invloed hebben op het IQ

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, staat je IQ niet vanaf je geboorte vast voor de rest van je leven. Het intelligentiequotiënt is namelijk zowel afhankelijk van de genen die je hebt meegekregen, als van de opvoeding die je hebt genoten. Heb je thuis bijvoorbeeld voldoende speelgoed tot je beschikking gehad dat was afgestemd op jouw ontwikkeling? En ben je door je ouders en je schoolomgeving voldoende uitgedaagd in je manier van denken? Dit zijn allemaal zaken die meespelen. Ben je nog jong en word je niet zo slim gevonden door je omgeving? Geen zorgen, het kan zijn dat je wel over een relatief hoge intelligentie beschikt, maar dat dit er nog niet uit is gekomen.

IQ testen

Als jij of je toekomstige werkgever wil weten wat je IQ is, dan kun je een IQ test doen. Een IQ test is een test die is opgesteld uit bepaalde onderdelen, waarmee gemeten kan worden hoe goed jouw denkvermogen is op al deze onderdelen. De scores op al deze onderdelen samen worden door middel van een bepaalde berekening omgezet naar je IQ-score. Er zijn zowel gratis online intelligentietesten, zoals de IQ test van Zobegaafd.nl, als duurdere testen, zoals de WAIS. Deze zijn zo duur, omdat ze uitgebreid getest zijn om te kijken of ze datgene meten wat ze zeggen te meten en of de scores niet te veel lijden onder de omstandigheden waarin de test wordt gemaakt. Deze testen kun je niet zelf afnemen, maar moet je door een ander laten afnemen. Wil je graag het intelligentiequotiënt weten met een bepaald doel, dan kun je deze het beste door een gedragswetenschapper laten uitvoeren die bevoegd is om hier conclusies aan te verbinden.

Leave a Reply