Het wordt steeds populairder om in plaats van een sollicitatiebrief in te sturen een videosollicitatie te maken. Steeds meer bedrijven vragen een video in te sturen in plaats van een sollicitatiebrief. Het biedt niet alleen de werkgever de mogelijkheid om de beste kandidaat te kiezen voor de functie, maar ook de werknemer om zich te kunnen onderscheiden van andere kandidaten. Video recruitment is iets wat steeds populairder wordt. Je kan hiermee makkelijker laten zien wie jij bent als persoon en waarom jij de perfecte match bent voor de functie. De welbekende sollicitatiebrief is iets wat langzaam maar zeker zal gaan verdwijnen, het is statisch en biedt niet de mogelijkheid om de persoon vooraf het sollicitatiegesprek beter te leren kennen. Daarnaast is het ook voor de werknemer een veel makkelijker manier om te solliciteren, om allereerst al je oude banen uit te pluizen hoelang je daar gewerkt hebt en wat je precieze functie nou was, en spelfouten niet te vergeten. Maar wat is nou een goede videosollicitatie, en waar moet je allemaal op letten?

Allereerst is het van belang te solliciteren op een functie die aansluit bij jou en het bedrijf. Niets is zonde om te solliciteren op een functie waarvan je niet zeker weet dat het echt wel bij jou past. Daarnaast heb je een goede camera nodig die kwalitatieve video’s maakt en verstaanbaar is voor de werkgever. Het is namelijk vervelend als je korrelig beeld hebt en je niet te verstaan bent, hierdoor zal je zeker niet worden aangenomen!

Daarnaast nog wat algemene tips over wat je allemaal moet vertellen tijdens zo’n videosollicitatie. Eigenlijk is het niet heel anders dan een sollicitatiebrief, vertellen wie je bent, waarom je voor dit bedrijf hebt gekozen en of je aan de functie-eisen voldoet. Het is echter makkelijker te vertellen dan het netjes en zonder spelfouten te typen. Het is echter wel belangrijk dat je goed en verstaanbaar praat in de camera, en let op je eventuele accent. Daarnaast kan je door middel van een video goed laten zien wie je bent, dit maakt het wat persoonlijker en makkelijker om de juiste match te vinden met de werkgever.

Als laatste moet je opletten in welke omgeving je de video opneemt. In je kamer vol met rondslingerende vieze kleding en afleidende achtergronden is niet gewenst, neem het daarom op in een neutrale omgeving, maar wees ook niet te statisch daarin. Je moet tevens wel opvallen tussen alle andere kandidaten. Draag als laatste nette kleding! Niets is afleidend dan iemand die er onverzorgd uitziet, dit leidt af van je sollicitatie.

Zoek je momenteel een baan in de horeca of hotel branche? Attitudeworks.nl biedt de platform voor werkgevers en werknemers. Bekijk hier de hotel vacatures.

Leave a Reply