Iedereen komt in de fase terecht waarin zij voor een nieuwe vacature gaan kijken. Deze zoektocht kan verschillende redenen hebben, zoals de behoefte hebben aan iets nieuws, of bijvoorbeeld het achterna zitten van ambities. Daarnaast zal iedereen na zijn of haar studie ook op zoek gaan naar een baan, wanneer er besloten wordt om niet door te gaan studeren. Nu is natuurlijk het belangrijkste dat er een baan gevonden wordt, maar hoe vindt men nou echt hun droombaan, waar ze al hun gehele schoolcarrière van dromen?

Het eerste wat men zou moeten doen is eerst goed naar zichzelf kijken en hierbij verschillende vragen te stellen, zoals wie ben ik en wat wil ik. Hierdoor maakt men voor zichzelf duidelijk wat nou deze ambities daadwerkelijk zijn.

Vervolgens zal men met de juiste instelling de vacatures door moeten gaan nemen, dus niet ik ga op zoek naar die ene baan en alle andere vacatures die er maar iets van afwijken ga ik niet bekijken. Het vinden van een normale baan duurt gemiddeld al een aantal maanden, laat staan een droombaan. Wat hierbij aan te raden is: probeer zoveel mogelijk op zoek te gaan naar vacatures die raakvlakken hebben met uw droombaan. Uiteindelijk zullen er mogelijkheden om door te groeien ontstaan, waardoor de droombaan uiteindelijk toch nog bereikt kan worden.

Naast het doorzoeken van alle openstaande vacatures is het ook handig om uw netwerk in te schakelen. Gemiddeld worden drie van de vier vacatures ingevuld door personen die via via bij het desbetreffende bedrijf zijn gekomen. Begin dus al vroeg met het uitbreiden van uw netwerk op bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn. Wellicht heeft u een kennis die werkzaam is bij het bedrijf dat net die ene functie aanbiedt, die u dichter bij uw droombaan kan brengen. Hierdoor zal u uiteindelijk ook eerder gekozen worden, omdat u al een referentie van deze kennis heeft gekregen.

Leave a Reply