Freelancers zijn doorgaans gespecialiseerd in een kernvaardigheid of -service die ze aan klanten bieden, en naast het met tegenzin beheren van boekhouding en belastingen, hebben ze de neiging om te genieten van alleen maar werken in hun kerndiscipline.Toch is het heel belangrijk om aan project beheer te doen. Hieronder leggen we uit waarom.

Projectbeheer zorgt voor discipline

Natuurlijk weten freelancers ook dat ze hun tijd goed moeten indelen, alleen dat valt toch niet altijd mee. Er is namelijk geen baas die uren dicteert of hun wenkbrauwen optrekt terwijl je langs hun bureau loopt om een ​​lunch te nemen. De vrijheid die gepaard gaat met het opstellen van je eigen schema, wordt snel overschaduwd door de harde realiteit dat je de baas over jezelf moet zijn.

Maar als je dit wel goed aanpakt dan leg je geen goede fundering voor je onderneming. Zo is het bijvoorbeeld noodzaak dat je urenstaten bijhoudt. Niet alleen voor je facturen en voor het inschatten van je offertes maar ook voor de belastingdienst. Maar hier komen we later nog op terug.

Grote projecten kunnen bijna niet zonder planning

Het planbord helpt bij het definiëren van alle stappen van het project, het prioriteren van wat essentieel is, het definiëren van een team voor het leveren van die stappen en het beheren van de voortgang van het project tot een succesvolle voltooiing.Stroomlijnen in een project besparen je tijd en geld. En zorgen ervoor dat per saldo de verdiensten hoger worden. Dat wilt toch iedereen?

Of u nu één of meerdere projecten hebt, zoek een manier op om uw planning te organiseren die voor u werkt. Er is een breed scala aan project beheer tools en apps die u kunt gebruiken. Veel projectmanagers zijn dol op de visualisatie tools zoals een online planning tool of een  Gantt-diagram, waarmee u tijdlijnen van meerdere taken of projecten kunt maken en kunt zien wat u in de toekomst moet doen, evenals welke taken van elkaar afhankelijk zijn om ze te voltooien . Welke tool u ook gebruikt, zorg ervoor dat u volledig van de technologie profiteert. Stel zelf meldingen in. Gebruik deze tools die u in staat stellen om in realtime samen te werken met uw klant..

Je zult zien dat je op deze manier ervoor kunt waken dat deadlines worden overschreden en tevens zorg je ervoor dat je klanten op de hoogte blijven van het project proces.

Urenstaten voor jezelf en de belastingdienst

Urenstaten zijn ook belangrijk voor het planmatig werken en je eigen overzicht en dat niet alleen, je kan ze ook nodig hebben om in aanmerking te komen voor bepaalde soorten van ondernemersaftrek. Hiervoor moet je voldoen aan een bepaald urencriterium deze kan je vinden op de site van de belastingdienst.

Voor  goede urenstaten kan je terecht bij Timewax.nl. Zei bieden allerlei project management tools waarmee je met urenstaten kan werken. Met de urenstaat kan je een workflow samenstellen en laten goedkeuren en alerts instellen wanneer je bijvoorbeeld een urencriterium overschrijdt  Erg handig en noodzakelijk dus!

Dat de bovenstaande tips je maar mogen helpen om als freelancer maar een goed jaar mag gaan draaien.

Leave a Reply