Hoe weet je welk niveau cursus je moet kiezen?

Het kan zijn dat je besloten hebt dat je een cursus wilt volgen over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld om je werk beter te kunnen doen, of je (administratieve) taken thuis tot een goed resultaat te brengen. Het kan dan lastig zijn het cursusniveau te kiezen, want hoe bepaal je zelf op welk niveau je al zit? Hopelijk helpt dit artikel je op weg.

1. Stel jezelf enkele vragen

Er is genoeg aanbod in cursussen en trainingen. Het is goed om jezelf enkele vragen te stellen voorafgaand aan de keuze van het niveau van de cursus. Wil je een cursus volgen, zodat je je werk beter kunt uitvoeren? Vraag jezelf af wát je precies wilt leren in je dagelijks werk. Werk je op de IT afdeling van je bedrijf, kan een ICT training je helpen te verdiepen in je eigen vakgebied. Ook kun je voor een training of cursus kiezen, omdat deze goed staan op je CV.  Maak het beantwoorden van de vragen voor jezelf zo concreet mogelijk.

2. Lees de cursusinhoud goed door

Vervolgens is het van belang dat je de cursusinhoud goed doorneemt. Vaak staat in de omschrijving al aangegeven of het om een basis- of vervolgcursus gaat. Ben je ooit eerder met het onderwerp in aanraking geweest? Wanneer je kiest voor een managementcursus, is het handig bij de basiscursus te beginnen zodat elk element en elke principe vanaf het begin bekend is. Het zou kunnen dat je al bekend bent met sommige onderdelen van de Office 365 cursus, dus wanneer je voor die cursus zou kiezen is makkelijker in te schatten dat je de basis al beheert.

3. Lees recensies over de cursus

Een website kan veel informatie geven, maar recensies van eerdere cursisten bieden je de extra informatie die je nodig hebt. Ook zijn recensies over het algemeen erg betrouwbaar; het is de eerlijke mening van mensen die aangeven hoe de cursus bevallen is. Vaak geeft een recensie tegelijkertijd inzicht in het niveau van de cursist, hier kun je je informatie uithalen. Herken je jezelf erin? Dan is de kans groot dat die cursus voor jou ook gepast is.

4. Neemt contact op met cursusleider

Wanneer je, na alle informatie op internet gelezen te hebben, nog steeds twijfelt over het juiste niveau van de cursus kun je natuurlijk ook contact opnemen met degene die de cursus geeft. Geef zelf aan hoe je ervaring is en welke vragen je graag beantwoord ziet, dan kan de cursist aangeven of je op je plek zult zijn bij de betreffende cursus. Vaak is er de mogelijkheid tot een ‘online intake’, zodat je kennis wordt gemeten. Op deze manier kun je ervan verzekerd zijn dat je het juiste niveau cursus zult kiezen.

5. Ga voor de juiste leervorm

Als je eenmaal besloten hebt welke cursus je wilt doen en welk niveau, denk dan na over welke leervorm jou het best past. Ben je iemand die het meest leert door klassikaal les te krijgen? Of heb je liever persoonlijke aandacht en kies je voor een individuele cursus. Er is voldoende keuze en elke leervorm heeft eigen voordelen. Het is vooral belangrijk te kiezen wat het dichtst bij jezelf ligt.

Leave a Reply