Het is geen geheim dat we allemaal moeten werken. Zelfs als je thuis zit heb je een werkomgeving. Toch is er is iets interessants aan de plek waar we een groot gedeelte van onze dag doorbrengen. De werkplek verschilt namelijk wereldwijd, dat heeft voornamelijk te maken met gewoontes, normen en waarden die verschillen per cultuur. In één kantoor kan het zijn dat iedereen tevreden en gelukkig is gedurende de werkuren, terwijl in een ander kantoor iedereen niet kan wachten om weer naar huis te gaan.

Maar hoe kan het dat dit verschil zo groot kan zijn? Heeft dat alleen met de taken en het soort werk te maken, of speelt het kantoor zelf ook een rol in de tevredenheid van de werknemers?

Er zijn veel factoren die aan de tevredenheid van een werknemer bijdragen. De tevredenheid kan dan weer andere factoren beïnvloeden zoals stemming en productiviteit. Maar een belangrijk factor die alles beïnvloed is de werkomgeving.

In een ideale wereld is de werkomgeving bij een bedrijf zo ingericht dat iedereen op zijn best kan werken. Maar natuurlijk werken bij sommige bedrijven zoveel mensen dat dit een onmogelijk taak is. Er zijn veel wenselijke kenmerken in een werkomgeving, zoals bijvoorbeeld vertrouwen van het management, openheid voor ideeën en innovatie en een goed team. Maar in de realiteit zijn veel van deze aspecten niet naar wens. Vaak realiseren mensen pas dat de werkomgeving niet goed is als het te laat is.

Er zijn een aantal tips die eraan kunnen bijdragen om een goede werkomgeving te creëren. Zo is de werkplek zelf belangrijk. Er moet genoeg plek zijn voor iedereen, en ruimte zijn om in stilte te kunnen werken of juist in overleg. Iedereen heeft andere voorkeuren, probeer dus verschillende werkstijlen tegemoet te komen. Het is belangrijk om voor je werknemers te zorgen, want zij zorgen uiteindelijk voor je bedrijf. Investeren in werknemers kan dus erg goed uitpakken.

Verder maakt het niet uit welke sector je zit, je wilt altijd dat je team op zijn best presteert. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe je je werknemers kan belonen. Als iemand zijn werk goed doet, zouden ze daar altijd waardering voor moeten krijgen. Dat zorgt voor een positieve sfeer en stimuleert mensen om harder te werken. Vier wanneer er iets wordt behaald, klein of groot. Geef mensen meer pauze als ze daar behoefte aan hebben. Zo zijn er enkele voorbeelden als bijvoorbeeld iemand zijn verjaardag vieren, een pingpong pauze invoeren, trakteren als er iets te vieren valt. Er zijn eindeloos veel manieren om te zorgen dat de werkomgeving wat positiever wordt, het is echter een kwestie van kijken wat er het beste bij het milieu van het bedrijf past. Het belangrijkste is natuurlijk om werknemers een geschikt loon te betalen.

Uiteindelijk zorgt een goede werkomgeving ervoor dat je een bedrijf creëert waar mensen graag voor willen werken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de waarde van je bedrijf wordt verhoogd.

Leave a Reply