Zoekende naar werk als vrijwilliger? Vrijwilligerswerk Rotterdam en omstreken is van belang voor vele organisaties en verenigingen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om individuele mensen te helpen, bijvoorbeeld door een maatje te worden van iemand of om ondersteuning te bieden bij het verzorgen van ouderen. Als vrijwilliger doe je dus iets wat belangrijk is. Zo zijn er vele (sport)verenigingen die draaiende kunnen blijven dankzij het harde werk dat vrijwilligers erin steken. Daarnaast help je echt mensen. Ten slotte geeft het een goed gevoel om te weten dat je iets doet wat er ook echt toe doet. En dat geeft voldoening. Maar waar begin je wanneer je aan de slag wilt gaan als vrijwilliger?

 

Hoe vind ik het vrijwilligerswerk dat bij mij past?

De drempel ligt relatief laag om aan de slag te gaan als vrijwilliger, want vrijwel iedereen is er geschikt voor. Man of vrouw, jong of oud, met baan of zonder baan, hoogopgeleid of laagopgeleid… voor iedereen is er iets te vinden. Echter kan het soms overweldigend zijn om op zoek te gaan naar een functie die precies op jou aansluit. In dat geval kun je ervoor kiezen om een bezoekje te brengen aan een Vrijwilligers Informatie Punt (VIP). Hier kun je een afspraak maken of gewoon binnen lopen tijdens de inloopuren. De medewerkers staan je met raad en daad bij, en speuren samen met jou in de databank aan vacatures om het juiste werk te vinden.

 

Wil je liever zelf op zoek naar vrijwilligerswerk? Geen enkel probleem, op het internet zijn er meerdere websites te vinden waarop je jezelf kunt inlezen over het werk. Zo wordt er geïllustreerd wat voor typen werk je allemaal kunt doen, en daarnaast zijn er vele websites waarop je databanken gevuld met vacatures kunt vinden. Hierin kun je het type werk vinden, wat het precies inhoudt, de organisatie die zoekende is en waar je het kunt uitvoeren. Ook zijn er vaak testjes te vinden die jou een beeld geven van jouw eigen persoonlijkheid, wat het gemakkelijker maakt om passend vrijwilligerswerk te vinden.

 

Wat voor type vrijwilligerswerk kan ik gaan doen?

Er zijn nog steeds veel mensen, verenigingen en organisaties die een dringende behoefte hebben aan de hulp van vrijwilligers. Niet alleen om individueel mensen te helpen, maar soms is het de enige manier om een organisatie of vereniging draaiende te houden. Hieronder vind je een aantal soorten vrijwilligerswerk:

 

  • Sport- en verenigingswerk: wanneer je lid bent van een (sport)vereniging, kun je deze een handje helpen door aan de slag te gaan als vrijwilliger. Je kunt bijvoorbeeld een avondje achter de bar helpen, of misschien besluit je om een (jeugd)team te coachen.
  • Administratieve ondersteuning: veel mensen kunnen hulp gebruiken bij de financiële administratie.
  • Verzorging van ouderen, zieken en gehandicapten: de kwetsbaren onder ons kunnen nog steeds veel ondersteuning gebruiken bij hun verzorging. Als vrijwilliger ben je dus erg belangrijk.
  • Activiteitenbegeleiding: vele verenigingen organiseren activiteiten. Dit kan voor vele soorten groepen zijn, van jong tot oud. Begeleiding door vrijwilligers is van essentieel belang.
  • Klussen: als doe-het-zelver kun je vele mensen helpen bij hun klussen.

 

Zoek je klussen in Rotterdam of omgeving? Ga naar Dienst4dienst.nl

Leave a Reply