Sta jij op het punt om een studie te kiezen, maar kom je er niet helemaal uit? Dan is het aan te raden om te kijken naar studiekeuze hulp. Bij studiekeuze hulp krijg je namelijk advies van een specialist die ervoor zorgt dat je een studie vindt die goed bij jou als persoon past. Veel mensen vragen zich af hoe een dergelijk traject eruit ziet. In dit artikel zal er kort stilgestaan worden bij het betreffende traject en vervolgens zullen we een aantal alternatieve opsommen om alsnog de juiste studiekeuze te maken.

Het traject hoe gaat het in zijn werking

Tijdens een studiekeuze hulp traject worden jouw persoonlijke competenties, interesses en kwaliteiten in kaart gebracht. Dit start altijd met een kennismakingsgesprek waarbij de psycholoog zoveel mogelijk van jou probeert te achterhalen. Zodra dit helder is, worden er interessante testen met daarin studiekeuze vragen gesteld. Op basis van deze uitkomsten wordt er volgens een afspraak ingepland waarbij de psycholoog samen met jou gaat praten over de uitkomsten en de mogelijkheden met betrekking tot de juiste studiekeuze.

Tijdens dit gesprek wordt natuurlijk gekeken naar de juiste studiekeuze op basis van de uitkomsten, maar daarnaast wordt er ook gekeken wat jij als persoon echt leuk vindt. Het kan zo zijn dat de uitkomst van de beroepskeuzetest niet aansluit bij jou als persoon. Om die reden vindt er altijd een aanbeveling en gesprek aan het einde plaats om te kijken wat echt de beste keuze voor jou hoort te zijn.

Het is echt aan te raden om in gesprek te gaan met een specialist op het gebied van studiekeuze hulp. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat een verkeerde studiekeuze resulteert in het vroegtijdig stoppen van de opleiding. Dit kost ten eerste veel geld en je gooit een jaar, wellicht wel twee, weg. Dit is erg zonde en daarom is het echt aan te raden om de juiste keuze te maken.

Wat kan ik nog meer doen voor het kiezen van de juiste studie

Je kunt op het internet ook zelfstandig diverse testen doen. Bij deze testen worden er vragen gesteld omtrent jouw competenties, persoonlijkheid en talenten. Op basis van de antwoorden komen er een aantal beroepen naar voren die bij jou als persoon passen. Je kunt hieruit dus de juiste opleiding kiezen. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken of je het zelf leuk vindt. Je moet nooit, maar dan ook nooit blindelings uitgaan van een test op het internet. Om deze reden is het ook verstandig om in gesprek te gaan met jouw ouders of vrienden. Het is echt belangrijk om de juiste keuze te maken en dit helpt hierbij. Natuurlijk is het een keuze die jij zelf moet maken, maar mening van andere kunnen jou helpen.

Mocht jij dus op zoek zijn naar de juiste studie, dan is het in eerst instantie goed om zelf op onderzoek te gaan. Maar let op, wees op tijd! Mocht je te laat zijn, dan kan het voorkomen dat je volgend jaar pas kan studeren waarbij je dus een jaar weggooit. Hierbij is het dus verstandig om studiekeuze hulp te zoeken als je er niet uitkomt.

 

Leave a Reply