In de huidige woningmarkt valt het niet mee om een woning in Almelo te kopen. De huizenprijzen stijgen al jaren, en door de coronacrisis is dit alleen maar erger geworden. Er is veel meer vraag dan aanbod als het gaat om koopwoningen. De gemiddelde prijs per woning is flink gestegen, en is op dit moment meer dan 3 ton. Voor starters, alleenstaande mensen of gezinnen met maar één inkomen is dit erg moeilijk. De prijsverschillen tussen verschillende steden in Nederland zijn wel groot, maar ook in de goedkopere plekken wordt het steeds lastiger.

Laag aanbod

Er worden steeds minder huizen gebouwd, waardoor het aanbod steeds kleiner wordt, terwijl er wel steeds meer vraag is naar huizen. Er worden niet genoeg huizen gebouwd om aan al deze vraag te voldoen. Door de coronacrisis willen mensen vaker verhuizen, omdat ze graag meer ruimte wensen. Vooral in de grote, populaire steden worden kleine woningen en appartementen voor hele hoge prijzen verkocht. Op een enkel inkomen is dit haast niet meer te betalen, waardoor mensen gewoon niet een huis kunnen kopen. Omdat er minder keuze aan huizen is, kan de prijs alleen maar hoger worden en wordt er op bijna elk huis wel overboden.

Op zoek naar een nieuwe woning

Als je uit een relatie komt en op zoek bent naar een nieuw huis, kan je ook voor flinke uitdagingen komen te staan. Je hebt misschien wel kinderen en moet hierdoor op zoek naar een huis met meerdere slaapkamers. Maar omdat je alleen bent en een enkel inkomen hebt, kan je soms niet rondkomen en aan de hypotheek voldoen. Als je hierdoor verplicht in een klein appartement of studio met een slaapkamer komt, is dat niet fijn. Voor een huurhuis zijn de inkomenseisen ook erg hoog, en als je via een woonstichting wil gaan huren, zou je al minimaal vijf jaar ingeschreven moeten staan, waardoor je er ook niet gemakkelijk tussenkomt.

Hypotheek
De hypotheek van een huis is gebaseerd op zowel het inkomen als op de waarde van de woning. In de laatste jaren zijn de regels voor een hypotheek strenger geworden. Zo moet er veel geld worden afgelost, maar hebben mensen vaak ook eigen geld nodig. Starters of eenverdieners hebben vaak niet genoeg eigen geld, waardoor zij al afvallen tijdens het bieden. De hypotheekregels zijn opgesteld om er zeker van te zijn dat mensen een hypotheek kunnen blijven betalen. Hierdoor zijn er wel veel minder mensen die betalingsproblemen hebben bij de bank.

Voorlopig geen oplossing

Wil jij ook een huis kopen in Almelo? Dan zal je waarschijnlijk nog even geduld moeten hebben. Zolang er een grote groep investeerders huizen blijft opkopen om vervolgens voor veel geld te verhuren, zullen er geen oplossingen voor de woningmarkt komen. Er moeten veel meer huizen worden bijgebouwd, maar ook de bevolking blijft groeien. Veel mensen moeten uitwijken naar een tussenstop, een tijdelijke woning die niet aan alle woonwensen voldoet. Vanuit hier kunnen ze hopen op betere tijden, waarin ze wel hun droomhuis kunnen aanschaffen.

Leave a Reply