Geen boot is compleet zonder bilgepomp. Dit essentiële apparaat helpt uw boot drijvende te houden door water uit de bilge, het onderste compartiment van uw boot, te pompen. In geval van een lek kan hij helpen het water snel overboord te pompen en te voorkomen dat uw boot zinkt. Het is belangrijk dat u een bilgepomp koopt die betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken is, zodat u zorgeloos kunt varen!

Waarom u een bilgepomp nodig hebt

Tijdens een tocht kan zich water verzamelen in de bilge van uw boot, hetzij door regen, golven, of langsvarende boten. Als dit water niet onmiddellijk wordt weggepompt, kan uw boot te laag in het water komen te liggen en zelfs zinken! Een bilgepomp is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke booteigenaar om dit te voorkomen.

 

Maar de aanschaf van een goede bilgepomp verhoogt ook de veiligheid aan boord. In het onwaarschijnlijke geval dat er een lek ontstaat, zal een bilgepomp helpen het lekkende water snel overboord te pompen. Dit kan het verschil betekenen tussen uw boot boven water houden of hem zien zinken!

 

Een elektrische lenspomp geeft u extra tijd in een noodsituatie door stroom te leveren, zelfs als er aan boord geen elektriciteit beschikbaar is. Een bilgepomp laten installeren op uw boot is hoe dan ook een goed idee, maar het is vooral belangrijk als u een ouder vaartuig hebt.

Bilgepompen kopen

Bij het kopen van bilgepompen zijn er veel opties waaruit u kunt kiezen. Er zijn handbediende bilgepompen die met de hand of de voet worden bediend en elektrische lenspompen die werken op accuvoeding of elektriciteit van de motor van de boot. Elektrische bilgepompsystemen kunnen zowel automatisch als handmatig werken, zodat ze aangaan wanneer dat nodig is! Welk type bilgepomp u nodig hebt, hangt vooral af van wat voor soort boot u hebt (zeilboot vs. motorboot) en hoe vaak u de boot gebruikt (dagelijks/wekelijks/seizoensgebonden). U zult ook willen overwegen of uw reis in de buurt van de kust zal plaatsvinden, waar hulp snel ter plaatse kan zijn als nodig zijn, of meer offshore waar hulp misschien niet zo gemakkelijk beschikbaar is.

 

Er zijn ook verschillende maten en modellen bilgepompen waaruit u kunt kiezen. Het is belangrijk dat u lenspompen koopt die geschikt zijn voor de grootte (lengte) van uw boot. De bilge heeft een bepaalde hoeveelheid water nodig om door de lenspomp te stromen om eventuele lekkages of binnenkomend water bij te houden! U moet ook overwegen welk type lenssysteem het beste werkt op uw specifieke vaartuig – sommige boten hebben meerdere bilgeruimten (één bij elk compartiment) terwijl andere slechts één hoofdleiding hebben onder de stuurstand waar alle vloeistoffen worden verzameld voordat ze worden weggepompt via een afvoerslang en een overboord lozingspoort op zeeniveau buiten de romp onder het dek.

 

Een bilgepomp is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke booteigenaar. Het is belangrijk om een bilgepomp te kopen die betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken is, zodat u zorgeloos kunt varen! Of u nu in de buurt van de kust of verder uit de kust vaart, zorg ervoor dat u een pomp op uw boot hebt geïnstalleerd voor het geval dat.

Leave a Reply