Aan de slag gaan als operator is niet eenvoudig. Eerst zul je moeten gaan kijken naar welke functie van operator het best bij je past. De meest voorkomende functies al operator zijn de machine- operator en de procesoperator. De functies hebben raakvlakken met elkaar, maar ze hebben ook zeker hun verschillen. Wat zijn de werkzaamheden van een operator dan precies?

Wat houdt de functie machine operator in?

Als je machine operator bent dan draag je de verantwoordelijkheid voor een gedeelte van het productieproces. Je bedient de machines en stelt ze in op de opdracht die gedaan moet worden. Hiermee zorg je ervoor dat de machine de bewerking uitvoert die gedaan moet worden.

Hierbij let je op de grondstoffen, de juiste kwaliteit en de juiste aantallen. In deze functie voor je deze controles zelfstandig uit en je stelt de machines bij waar dit nodig blijkt te zijn. Daarnaast wordt er ook van je verwacht dat je een basis reparatie aan een machine kan verrichten.

Mocht de storing te groot zijn voor een basis reparatie dan moet je deze aanmelden bij de technische dienst en een leidinggevende. Het kan zijn dat een externe controleur langs komt om een kwaliteitscontrole te doen.

Wat moet je kunnen als machine operator?

Al machine operator worden een aantal dingen van je gevraagd. De dingen die gevraagd worden zijn:

●       Je moet machines kunnen bedienen

●       Je moet de machines kunnen controleren of ze de juiste bewerking aan het uitvoeren zijn

●       Je moet afwijkingen kunnen aan het productieproces kunnen signaleren

●       Je moet een registratie en documentatie kunnen maken van het productieproces

●       Je moet de machines goed om kunnen bouwen en in kunnen stellen

●       Je moet basisonderhoud aan een machine kunnen uitvoeren

●       Je moet erop toezien dat de grondstoffen, halffabricaten en verpakkingsmaterialen op tijd aangevoerd worden

●       Je moet de kwaliteit van de grondstoffen en het product kunnen controleren

●       Je moet werken volgens de gestelde eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne

Wat houdt de functie van procesoperator in?

Een procesoperator is een persoon die de verantwoordelijkheid draagt over een heel productieproces. Dit productieproces bestaat uit meerdere processen bij elkaar. Dit proces wordt meestal door meerdere machines uitgevoerd.

Als procesoperator moet je de hele voortgang en de kwaliteit van het productieproces bewaken. En je draagt er zorg voor dat alle machines de juiste taak uitvoeren. Hierbij stuur je de machine operators aan.

Is de kwaliteit binnen het proces niet goed genoeg, dan stuur jij bij door de machines anders in te stellen, hierbij de machine operators aan te sturen de gevraagde acties uit te zetten om de kwaliteit of de snelheid van het proces te kunnen verbeteren.

Welke capaciteiten passen bij een procesoperator?

Om als procesoperator je werk zo goed mogelijk te kunnen doen moet je beschikken over een aantal specifieke eigenschappen. De eigenschappen waar het hierbij om gaat zijn:

●       Je moet oog voor detail hebben

●       Je moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben

●       Je moet passie voor techniek hebben

●       Je moet een vlotte babbel hebben

Leave a Reply