Bij het gebruik maken van Just-In-Time leveringen moet de magazijninrichting hierop aangepast worden. Deze methode staat voor het precies op tijd leveren van goederen. Dit heeft diverse voordelen, zoals het minimaliseren van voorraadkosten. Maar wat betekent deze methode precies en wat zijn hiervan de voordelen? Wij leggen het je uit.

Wat betekent Just In Time (JIT)? 

Zoals de naam al doet vermoeden, betekent ‘Just In Time’ precies op het juiste moment. Heel simpel gezegd is dat dus niet te laat, maar ook zeer zeker niet de vroeg. Het is een logistieke methode voor voorraadbeheersing om precies op tijd te leveren bij klanten of partners.

Het doel van deze methode is om een optimale afstemming te creëren tussen de logistieke stroming en de productie. Hierdoor kunnen interne voorraden geminimaliseerd worden. Tussentijdse opslag wordt overbodig, waardoor de voorraadkosten worden geminimaliseerd. Er wordt namelijk gezorgd dat op het juiste moment de gewenste materialen beschikbaar zijn, waardoor er veel minder opslagruimte nodig is.

Voordelen van de Just-In-Time methode in de logistieke sector

De Just-In-Time methode is een effectieve bedrijfsstrategie met als doel de stroom van goederen en diensten in de supply chain te verbeteren. Het implementeren van deze methode brengt verschillende voordelen voor een organisatie met zich mee. 

 

  • Lagere voorraadkosten

 

Het grote voordeel van de Just-In-Time methode is kostenbesparing. Dit komt omdat er minder verspilling is. Het gewenste voorraadniveau wordt namelijk na gestreefd, waardoor er minder opslagkosten zijn. Er is geen onnodige voorraad en de vereiste hoeveelheid artikelen worden precies op het juiste moment geproduceerd en geleverd.

 

  • Verbeterde efficiëntie

 

Een ander belangrijk voordeel is dat de goederen minder lang onderweg zijn. Goederen die eerst in een magazijn worden opgeslagen en vervolgens naar de klant gaan, hebben een langer transport dan nodig. Ook andere onnodige stappen in het productieproces kunnen geëlimineerd worden en op deze manier wordt het gehele proces gestroomlijnd.

 

  • Verhoogde flexibiliteit

 

Door alleen goederen te produceren en te leveren wanneer nodig, kunnen bedrijven sneller inspelen op onverwachte gebeurtenissen. Bij een grote vraagschommeling kan de organisatie snel reageren en zo de marktpositie versterken. Er is meer flexibiliteit, waardoor er snel geschakeld en geleverd kan worden aan klanten.

Het optimaal inrichten van het magazijn

Om de Just-In-Time methode te implementeren in het magazijn zijn er een aantal aspecten waar gekeken naar moet worden. Het magazijn moet namelijk ingericht zijn op snelle doorlooptijden, waardoor processen soepel verlopen.

Goederen dienen ingedeeld te worden op basis van omloopsnelheid en de opslag moet aangepast worden op basis van de behoeften. Met een efficiënt magazijnontwerp worden de keren dat medewerkers zich moeten verplaatsen verminderd. Ook automatische opslagoplossingen en automatische laad- en los systemen zorgen voor het gemakkelijk verplaatsen van producten en het versnellen van processen.

Deze methode vergt een grote mate van nauwkeurigheid en de voorraden dienen efficiënt beheert te worden. Met een efficiënt Warehouse Management Systeem kunnen logistieke stromen gecontroleerd worden en overbodige processen worden afgeschaft. Wanneer er wordt gezorgd voor deze aspecten kun je kosten minimaliseren dankzij slim voorraadbeheer.

Logistiek management

Logistiek management houdt zich bezig met het zo efficiënt mogelijk maken van processen om goederen bij klanten te krijgen. Bij Just-In-Time leveringen is het vereist dat de levering en productie zodanig op elkaar zijn afgestemd dat er slechts een minimale voorraad nodig is. Met behulp van het systeem van www.montawms.com kunnen processen gestroomlijnd worden en met het juiste magazijnontwerp kan de supply chain worden verbeterd.

Leave a Reply